Guide: Når du skal have fjernet dine visdomstænder

At skulle have fjernet sine visdomstænder kan for mange føles en smule skræmmende. Denne guide er udarbejdet for at hjælpe dig med at forstå processen og give dig nyttige råd.

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænder er de sidste tænder, der normalt bryder igennem tandkødet. De er placeret bagerst i munden, en i hvert hjørne, både øverst og nederst. Disse tænder begynder normalt at komme frem i begyndelsen af de tidlige teenageår eller i den tidlige voksenalder, normalt mellem 17 og 25 år.

Derfor bliver de fjernet

Visdomstænder tjente en vigtig funktion i fortiden, hvor kostvaner var grovere og krævede mere tyggekraft. Moderne kostvaner og god tandpleje har imidlertid ændret menneskets behov for disse tænder. De fleste mennesker har faktisk ikke plads til dem i munden. Dette overskud af tænder i en begrænset pladsmængde kan føre til forskellige problemer og ubehag, hvilket er grunden til, at nogle bliver anbefalet at dem fjernet. Først og fremmest bør du konsultere din tandlæge, da de kan vurdere, om det er nødvendigt med fjernelse af visdomstand.

Forbered dig inden indgrebet

Før du skal have dem fjernet hos tandlægen, er det en god idé at forberede dig både mentalt og praktisk. Efter proceduren vil du muligvis være påvirket af bedøvelsen, så det kan være en god idé at have nogen, der kan følge dig hjem. Derudover bør din læge give dig en liste med instruktioner, så du ved, hvad du kan forvente efter indgrebet, ellers må du spørge.

Selve udførelsesprocessen

Under fjernelsen af visdomstænder vil din tandlæge anvende bedøvelse. Få din tandlæge til at beskrive indbegrebet, men du vil overordnet opleve følgende:

  1. Tandlægen fjerner forsigtigt tanden fra kæben.

  2. Efter fjernelsen vil det blive syet sammen for at hjælpe med at lukke såret.

  3. Du vil blive overvåget i en kort periode for at sikre, at du kommer dig fra bedøvelsen.

Gode råd til efterbehandling og pleje

Efter fjernelsen er vigtigt følge tandlægens anbefalinger.

  • Din tandlæge kan enten have ordineret smertestillende medicin eller instrueret dig i, hvad de anbefaler, at du tager for at komme smerten i forkøbet.

  • På det opererede område kan du anvende isposer for at mindske hævelse og smerte.

  • Spis kun bløde fødevarer og undgå krydret eller varm mad, da det kan få såret til at begynde at bløde.

  • Skyl munden forsigtigt i klorhexidin mundskyllevæske og undgå at børste det opererede område i de første dage.