Hvordan var moden i vikingetiden?

Vikingerne var kendt for mange ting, primært deres brutale indtog i England, men vikingerne var også kendt for deres renlighed og opmærksomhed på deres personlige udseende. Arkæologiske fund og fortællinger viser, at de badede mindst en gang om ugen, hvilket har fået nogle forskere til at foreslå, at de måske var det reneste folkefærd i Europa i den tidlige middelalder. Desuden kæmmede og plejede de deres hår dagligt og var meget opmærksomme på det tøj, de bar, og de farvede endda også deres tøj, ligesom forskellige former for pynt var en fast del af deres udseende. Faktisk var det personlige udseende så vigtigt i vikingekulturen, at det kunne være afgørende for en persons sociale status og omdømme. Alt dette tyder på, at vikingerne havde en højt udviklet sans for hygiejne og æstetik, og at de ikke bare var en flok danske og norske barbarer, der røvede resten af Europas befolkninger. Vil du vide mere om moden i vikingetiden og er du nysgerrig på, om det har haft indflydelse på de nordiske samfund i dag? Så læs med i denne artikel.

Var vikingerne virkelig modebevidste?

Selvom mange har den opfattelse, at vikingerne var voldelige barbarer med beskidt hår, skæg og hud, så er der faktisk meget der tyder på det modsatte. En af de ting som man har fundet ud af, var at vikingerne havde en ugentlig badedag, hvor de tog et langt bad og vaskede både deres hud, hår og skæg. Man har også fundet bunkevis af kamme, på bopladser fra vikingetiden, hvilket er en stærk indikation på, at de gik op i at se velplejede ud. Derudover har man fundet et utal af perler og andre smykker, som også viser, at vikingerne gik op i deres udseende. Alt i alt, så er der meget der tyder på, at vikingerne var modebevidste.

Har vikingernes modesans påvirket de nordiske folk i dag?

Der er ikke nogen tvivl om, at vikingernes efterkommere har arvet noget af deres forfædres sans for skønhed og mode. I mange dele af verden betragter man folk fra de nordiske lande, som nogle af de smukkeste folkeslag på jorden, ligesom at det er kendt, at nordisk mode også er utroligt populært i resten af verden i dag. Der findes også mode som er direkte inspireret af vikingetiden, hvilket man kan læse mere om på https://norsestyles.com/, ligesom man kan finde forskellige brands, som producerer forskellige former for tøj, med inspiration hentet fra vikingetiden og fra den oldnordiske mytologi og historie generelt.