Naviger til søs med en kortplotter

En kortplotter, som også kaldes en netværksplotter, er helt overordnet en lille skærm, som kan sluttes til forskelligt udstyr. Typisk installerer man et søkort og tilslutter en GPS-antenne, fordi man så kan bruge sin kortplotter til at navigere. Hvis man bruger sin båd til fiskeri, kan et ekkolodsmodul tit også tilsluttes. Hvis det kan det, kan man aflæse dybde, vandtemperaturer, se bundforhold og desuden finde frem til de fisk, man gerne vil fange. Mange både har desuden en VHF-radio ombord, som kan sluttes til kortplotteren. Hvis man slutter sådan en til sin kortplotter, kan man signalere til andre både, hvis noget skulle gå galt, og så kan de både finde din position. Det kan desuden også ofte lade sig gøre at tilslutte eksempelvis radar, AIS, motor-interface og autopilot. En kortplotter er altså super brugbar og noget, som enhver sejle-entusiast kunne have stor glæde af at have på sin båd.

Vælg den rette kortplotter

I de fleste både er en kortplotter noget af det allermest brugte elektroniske udstyr, som man har med sig ombord. Der er et væld af forskellige muligheder, når man skal finde den rette kortplotter til sin båd og behov, og der er mange ting at overveje, inden man vælger hvilken kortplotter, man vil bringe med sig på sin båd. Gennem årene har kortplottere udviklet sig meget, præcis ligesom computere og andet elektronik har. Derfor tilbydes der i dag flere funktioner, end man nogensinde før har kunnet få. Der er et væld af forskellige mærker, og hvert mærke har en række modeller, som hver især kan noget forskelligt. Disse modeller gælder alt fra blandt andet simple, håndholdte modeller med meget grundlæggende kortlægning til mere avancerede og større modeller, som endda kan have touchskærm, og som kan interagere med andet udstyr i båden.

Hvad er ens behov i en kortplotter?

Første step af mange i vurderingen af hvilken kortplotter, man skal vælge, er at se på, hvad ens behov er. Hvad har man brug for, at den kortplotter, man vælger, skal kunne? Det kan være, at man har en lille båd uden andre enheder, hvorfor man sandsynligvis ikke har brug for de største modeller. Derefter kunne man se på placeringsmuligheder på sin båd, så man kan finde en kortplotter, der passer ind, der hvor man gerne vil have, at den skal være. Der er en masse faktorer som disse, man kan overveje, og man kan desuden få meget ud af at blive vejledt af en ekspert.