Whisky

Dette er dog kun et af mange eksempler. Skotland er blevet et populært land til fremstilling af likør i de seneste årtier, og det mest berømte produkt er whisky. Skotsk whisky kan dateres tilbage til 1494, da kong James IV tillod destillation i Skotland. Der er mange teorier om, hvordan navnet “whisky” blev opfundet, men det er sandsynligt, at det stammer fra et gammelt gælisk ord, der betyder “livets vand”. Den første skriftlige omtale af whisk(e)y findes i regnskaber fra både Irland og England fra 1536, mens der er fundet nogle dokumenter, som indeholder opskrifter på whis(e)y så tidligt som to år tidligere. Det skal dog bemærkes, at der ikke findes nogen optegnelser, der viser, om der var tale om destillerede drikkevarer eller stille vin. Whisky blev først destilleret i Skotland omkring 1533, men det var først i det 17. århundrede, at produktionen blev mere udbredt. Whisky nævnes også på nogle af de skotske øer i 1608, mens der blev udstedt destillationslicenser af retten i 1623. Find whisky lige her!

Whisky til de gode aftener

Den første skriftlige omtale af whisk(e)y findes i regnskaber fra både Irland og England fra 1536, mens der er fundet nogle dokumenter med opskrifter på whis(e)y så tidligt som to år tidligere. Det skal dog bemærkes, at der ikke findes nogen optegnelser, der viser, om der var tale om destillerede drikkevarer eller stille vin. Whisky blev destilleret første gang i Skotland omkring 1533, men det var først i det 17. århundrede, at produktionen af whisky blevblev meget udbredt. Whisky nævnes også på nogle af de skotske øer i 1608, mens der blev udstedt destillationslicenser af det skotske hof i 1623.

Whisky skal nydes

Skotsk whisky fremstilles af kornsorter, hovedsagelig maltbyg, hvede og rug. Whisky, der produceres på Islay – et af de mest berømte whiskyproducerende områder – vil være stærkt tørvetørvet på grund af den lokale tilgængelighed af tørv til tørringsformål. Det gennemsnitlige korn, der anvendes i en normal dram, vejer ca. 3 kg og består typisk af mere end 90 % vand, mindre end 10 % alkohol og ca. 1 % sediment (proteiner, tanniner og phenol). Når denne blanding har lagret i mindst tre år, kan den lovligt kaldes Scotch Whisky.